Tallin nimi

MILLIARDE WOCHE

Virallinen nimi Milliarde Woche
Sukupuoli ori
Rotu Hannover
Säkäkorkeus 167 cm
Syntymäaika 29.08.2012
Painotuslaji Esteratsastus
Rekisterinumero VH12-011-0407
Kasvattaja Tanja Krendlinger, Saksa EVM
Omistaja Doomsday Sporthorses, VRL-11250
ei vielä saavutuksia

Liika huomio ja puunaus ärsyttävät oria suunnattomasti eikä harjaustuokioiden näin ollen kannata olla kovin pitkiä. Kaviot nousevat nätisti hyvinä päivinä, huonoina ne kannattaa ottaa ajan kanssa. Taluttaessa oria kannattaa pitää silmällä, sillä sivuhypyt ja pukittelut ovat melkein arkipäivää.

Lue lisää

i. Rotwein GER ii. Kausalität iii. Beklommenheit
iie. Weg Von Dir
ie. Flockenblumen iei. Fail it! GER
iee. Farrahblumen
e. Granitza Milliarde GER ei. Alexandr Q eii. Wiebke Sepp
eie. Antjegahén
ee. Augustiine eei. Bartholomäus
eee. Benediktiin

i. Rotwein GER on yksi Saksan tunnetuimpia estehevosia. Koko ikänsä ori asui kasvattajallaan, kierteli vain eri ratsastajien kanssa maata. Kansallisilla radoilla asti kilpaillut kimo ori on hypännyt melkein itsensä korkuisia ratoja hyvällä menestyksellä. Korkeutta orille siunaantui noin 170 senttimetriä, mutta rakenteen puolesta ei ollut kehumista. Muutama pieni rakennevirhe aiheutti sen, ettei ori pärjännyt näyttelyissä ja osittain siksi varsoja jäi vain muutama.

ii. Kausalität oli todella hyvärakenteinen ori. Korkeutta siunaantui 168 senttimetrin verran ja väritykseltään ori oli mustankimo. Kausalität kilpaili yli metrin radoilla hyvällä menestyksellä ja oli useiden kilparatsastajien suosiossa. Ori vietti parhaat vuotensa pitkäaikaisimmalla omistajallaan eikä tullut myydyksi vaikka tarjotut summat olivat hyvinkin korkeita. Varsoja orilta jäi kymmenkunta ja niistä suurin osa on niittänyt mainetta isänsä kavionjäljissä.

ie. Flockenblumen kierteli varsasta asti näyttelyissä, aluksi emänsä rinnalla ja myöhemmässä vaiheessa yksin. Tamma nähtiin myös ulkomailla useampaan kertaan. Kasvattajansa silmäterä, kantakirjattu kakkospalkinnolla ja saanut neljä upeaa varsaa. Tamma ei koskaan oppinut hienon esteratsun tekniikoita tai kauniita piruetteja, mutta menestyi todella hyvin rakenteensa puolesta. Väritykseltään tamma oli kimo ja korkeutta vain 161 senttimetriä.

e. Granitza Milliarde GER on aika tavallinen harrasteratsu. Tamma on kiertänyt useassa kodissa ja nähnyt vain muutamia aluekilpailuja. Kapasiteettia tammalla olisi voinut olla enemmänkin, mutta oikeaa ratsastajaa ei vain koskaan löytynyt. Grani toimii hyvin sekä esteradoilla että koulukentillä, osaten vaativia liikkeitä ja hypäten yli metriä. Väriltään tamma on vaaleanrautias pienin valkoisin merkein. Korkeutta tammalla on 168 senttimetriä.

ei. Alexandr Q ei ollut mikään supermakea kilpatykki, mutta sai nuorten ratsastajien päät kääntymään. Korkeutta orilla oli 167 senttimetriä ja väritykseltään tämä oli punarautias pitkin sukin. Ori kilpaili metrisissä esteluokissa aluetasolla aina saman ratsastajan kanssa ja kävivät he muutamissa näyttelyissäkin. Rakennetta orilla ei kuitenkaan ollut niin paljoa, että oltaisiin voitu puhua hyvästä.

ee. Augustiine oli myös aika tavallinen tapaus. Tamma nähtiin muutamia kertoja aluekilpailuissa, aina eri ratsastajan kanssa. Kapasiteettia tällä olisi voinut olla paljon enempäänkin, mutta koskaan ei tamman kyvyt päässeet esille. Tämä 164 senttimetriä korkea, vaaleanrautias läsipää, vietti suurimman osan elämästään ratsastuskoululla opetushevosena. Varsoja tammalta jäi kaksi.

28.07.2013 - t. Hypatia

isä Helia

om. Wiesehain

22.12.2012 - t. Alanna Woods

emä Ambre Solaire

om. VRL-11250

ERJ

Milliarde Wochen tarkat kilpailutiedot löydät hevosrekisteristä, rekisterinumero VH12-011-0407

Startteja 244, joista sijoituksia 46


KERJ

Sijoituksia 00, joista voittoja 0.

15.12.2012 - Sabina lämmitteli Milon kanssa samaan aikaan, kun rakensin esteitä maneesiin. Huomasin, että Milo oli tänään reippaalla ja innokkaalla tuulella, joten tästä tulisi varmasti hyvä treenipäivä. Kun olitte saaneet lämmiteltyä jokaisessa askellajissa ja tehneet taivutuksia molempiin suuntiin, saitte levätä hetken aikaa. Lämmittelyesteeksi olin laittanut teille noin 70cm korkean esteen, joka sijaitsi keskellä maneesia. Saitte hypätä tämän muutamaan otteeseen, ja korotin estettä parikin kertaa, jonka jälkeen totesin, että voisimme siirtyä jo eteenpäin. Olin rakentanut radan, joka vaatisi tiukkoja mutkia ja tarkkaa ratsastusta, vaikka kaiken kaikkiaan esteitä olikin vain viisi kappaletta. Milo hieman tanssahteli paikoillaan ennen kuin annoin teidän lähteä yrittämään rataa. Esteet olivat noin 100-110cm korkeita. Sabina hallitsi Milon koko ajan hienosti, ja ori oli todella herkkä ratsastajansa kädelle. Vaikka yksi mutka menikin aivan liian pitkäksi, ettekä voineet hypätä seuraavaa estettä, yrititte pitkäjänteisesti tätä samaista kohtaa useampaan otteeseen, jotta sait hiottua lähestymisen kohdalleen. Saitte selvitettyä radan hyvin pari kertaa, joten nostin esteiden korkeuden vastaamaan Milon koulutustasoa. Tällä kertaa menitte itse asiassa vielä paremmin, johtuneeko sitten siitä, että nyt tiesit täsmälleen, mitä tehdä missäkin kohtaa. Minulla ei suuremmin ollut huomauttamista mihinkään, muuta kun että teidän kanssanne oli oikein mukava työskennellä.
valmentajana toimi Saija

11.10.2017 - Milo tepasteli innokkaasti maneesiin perässäsi esteet huomattuaan. Selkään päästyäsi aloittelimme alkuverryttelyn käynnissä ja ravissa, joiden jälkeen saitte tulla kavaletteja ja puomeja ensin suoralla uralla ja sitten kahdeksikolla laukanvaihdot mukaan ottaen. Saitte kävellä hetkisen, jona aikana nostin ristikot kahdeksikolle ja saitte tulla vielä nämä useaan kertaan laukassa ennen varsinaisia välikäyntejä. Niiden aikana kokosin toiselle pitkälle sivulle kahden esteen sarjan yhdellä askeleella sekä toiselle pitkälle sivulle kahden esteen sarjan kahdella askeleella. Molempien sarjojen toisena esteenä toimi okseri, joka oli koristeltu halloween-teemalla. Milo ei ollut esteitä kuulemma vielä nähnyt, koska ne oli juuri kaivettu esiin paketista. Kuuliainen ori kuitenkin verryttelyssä pikkuesteillä oli ohittanut kurpitsat ja haamut ongelmitta, joten tuskinpa ne esteenkään viereen sijoitettuna ongelmia toisi kokeneelle ratsulle. Pitkän verryttelyn tehtyänne aloittelimme vihdoin kunnon esteiden hyppäämistä, joskin tänään pidettiin ratakorkeus vielä vähän matalempana, koska en tuntenut oria. Huomenna päästäisiin sitten isompiin tehtäviin, mikäli kaikki menisi hyvin.. Erikoisesteiden hyppääminen ja sarjan harjoitukset sujuivat tänään hyvin myös esteiden noustessa.
valmentajana toimi Jannica

12.10.2017 - Toinen valmennuspäivä toi mukanaan auringonpaisteen, mutta koska esteet olivat maneesissa eilisen jäljiltä päätimme hypätä siellä. Aloittelimme hieman samankaltaisilla kahdeksikkoharjoituksilla kuin eilenkin, mutta lisäksi pääsitte tulemaan loivaa kiemurauraa laukanvaihtoineen vielä ennen hyppäämistä. Se sujui oikein mallikkaasti ja esteillä hyödynnettiin kiemuraa myös lisäämällä sen päihin pienet verryttelyesteet. Niille tähtääminen oli ratsastajan kannalta hieman haasteellista uudenlaisen tien vuoksi, mutta ori suoriutui tehtävästä hyvin kuunnellen tarkoin apuja ja vaihtaen laukat juuri oikeassa paikassa. Estevalmennustehtäväksi olin koonnut alkuun pienen radan, jota tultiin laukassa. Radan alussa oli neljän esteen jumppatehtävä nousevalla korkeudella ja sen jälkeen tuli suhteutetulla välillä kaksi estettä, jotka ensimmäisellä kierroksella hypättiin neljällä askeleella ja sen sujuessa viidellä. Lyhempi askelväli tuotti ekalla kerralla vähän vaikeuksia, mutta toisella kerralla saitte jo mahtumaan viidennen askeleen rytmiä rikkomatta. Lopuksi saitte tulla vielä jumppatehtävän nousevasti siten, että viimeisin este oli jo maksimikorkeudella.
valmentajana toimi Jannica

Päiväkirja

05.12.2016
Tänään olikin tiedossa jännä päivä, meinaan orimiitti vanhojen tuttujen kanssa. Tapasimme Oresaman, Tuiren, Mari H'n ja indyn kauniissa Alppimaisemissa ja ilmakin oli mitä ihanin! Kiertelimme hiekkateillä rauhalliseen tahtiin ja nautimme maisemista. Oresaman Smithillä tuntui olevan liikaakin energiaa ja se nähtiin useina pukkilaukkasarjoina, onneksi ratsastaja tiesi varautua näihin niin ei sattunut mitään. Loppulenkistä alkoi pieni lumisade ja viileä tuuli tuntui jokaisen luissa. Saapuessamme omalle tallille, oli pyry yltynyt jo kunnon sateeksi ja ehdotin muille ratsukoille että jäävät meille yöksi, pitkä matka kun olisi jokaisella ollut kotiin. Kukaan ei vastustellut ajatusta, alkoihan ilma olemaan suorastaan kamala. Harjasimme hevoset, laitoimme vieraille karsinat kuntoon ja annoimme iltaruuan ennen kuin siirryimme itse lämmittelemään kaakaoiden ja takkatulen ääreen.

19.08.2014
Kesäloma oli viimein ohi ja arkinen aherrus alkamassa. Muutaman kuukauden laiduntaminen oli tehnyt orille tepposet ja heinämaha oli niin valtaisa, etten saanut satulavyötä kiinni. Niinpä lähdimme reippaalle metsälenkille ilman satulaa ja Milokin näytti nauttivan työnteosta. Hain lenkillä tuntumaa ja teimme helppoja koululiikkeitä hiekkateillä. Milo innostui steppailemaan pellon laidalla, joten otimme siinä laukkapätkän ja annoin herran mennä vauhdilla. Tallilla päästin orin tarhaan illaksi, yöksi joutaisi koko lauma sisälle kun ovat kovia ukkosia sekä rankkasateita luvanneet.

18.12.2012
Aurinko alkoi jo laskea mailleen ja ajastimella toimivat ulkovalot syttyivät hiljalleen kun kävelin Milon tarhalle. Ori näytti komealta uudessa toppaloimessaan, jonka hopeiset soljet hehkuivat läheisen käpyvalon lempeää keltaa. Silittelin oria hetken puisten lankkujen välistä ennen kuin nappasin narun käteeni ja hain herran tarhastaan. Hoidin orin nopeasti ratsastuskuntoon ja suuntasin maneesiin. Harjoittelimme pidemmän kaavan kautta siirtymisiä, puomien lähestymisiä sekä jumppasarjoja. Maneesin peilit huurustuivat ja lämpöpuhallin hurisi kevyesti. Milo oli pirteä ja kuunteli kaikkia apujani todella hienosti. Treenasimme reippaasti yli tunnin todella monipuolisesti ja suuntasimme vielä veryttelemään lyhyelle maastolenkille. Lunta satoi hiljaksiaan ja hiljaisuus ympäröi meidät. Tallinpihasta poistuessamme kuului enää lumen narina orin kavioiden alla. Kävelimme rauhallisesti muutaman kilometrin lenkin ennen kuin palasimme tallille.

12.12.2012
­Kävelin tarhoille, missä vanha punainen reki alkoi täyttyä lumesta, mitä satoi jo viidettä päivää putkeen. Reen vieressä vanha käpyvalaisin loi omaa tunnelmallista hehkuaan lähialueelle ja hevosten tummat varjot näkyivät katoksen takana. Huutelin hetken aikaa Miloa ennen kuin ori ravasi portille hirnahtaen kevyesti. Otin herran sisälle talliin ja annoin päiväkaurat tälle syötäväksi, samalla kun harjasin kimon putipuhtaaksi. Kavioiden puhdistus oli taas oma rupeamansa, lumipaakut olivat pakkautuneet tiiviisti ja sain pitkän tovin niitä rapsutella pois. Milo tuntui olevan todella tyytyväinen kun huomasi etten hakenut varusteita ja pistänyt sitä töihin. Tänään pidettiin vapaailta. Huolellisen puunauksen jälkeen vein orin takaisin tarhaan ja päästäessäni tämän irti, lähti kimo vauhdikkaasti ja muutaman pukin saattelemana muiden orien luokse.

05.12.2012
Milon kilpaura on lähtenyt todella loisteliaasti käyntiin ja olenkin enemmän kuin tyytyväinen orin suorituskykyyn! Jos onnistumme jatkamaan tällä linjalla, pääsemme jo ensi keväänä näyttäytymään laatuarvosteluissa. Toiveissa olisi myös lähiaikoina ainakin yksi varsa, jonka haluan pitää itsellä kasvamassa. Katsotaan jos toinen tai kolmaskin jossain vaiheessa. Treenistä on pidetty pientä taukoa kun lunta on melkein metrin verran jo maassa eikä maneesissa pyöriminen pidemmän päälle ole kovin mukavaa. Joulunodotusta on selvästi havaittavissa, sillä Milokin mutusteli karsinansa ovessa olleen koristeen välipalaksi..

Luonne

Milo on hieman haastava tapaus, lähinnä yhden ihmisen hevonen. Milo viihtyy hoidettavana sekä käytävällä että ulkopuomilla, karsinassa voi ajoittain tulla hieman ahdasta. Heiniä samalla mutustelevaa hevosta on huomattavasti mukavampi harjata kuin tekemisenpuutteesta kärsivää ja levotonta. Liika huomio ja puunaus ärsyttävät oria suunnattomasti eikä harjaustuokioiden näin ollen kannata olla kovin pitkiä. Kaviot nousevat nätisti hyvinä päivinä, huonoina ne kannattaa ottaa ajan kanssa. Taluttaessa oria kannattaa pitää silmällä, sillä sivuhypyt ja pukittelut ovat melkein arkipäivää.

Ratsuna kuuliainen, mutta myös hieman omatoimisuutta löytyy. Tottelee selkeitä apuja mukisematta, epäselvistä saattaa pidemmän päälle hermostua. Orin kanssa kannattaa tutustua aluksi huolellisesti helpoilla koulukiemuroilla ja pitkillä veryttelyillä. Kun yhteistyö toimii hyvin sileällä, voi siirtyä puomien ja matalien jumppasarjojen kautta matalille radoille. Vihreitä miehiä näkyy maastossa jonkin verran ja maneesin nurkat täytyy aina katsastaa ensimmäisenä. Kilpailutilanteissa Milo stressaa kovasti ja vaatii rauhallisen ihmisen vierelleen. Buffetnurkassa lymyilee aina mörkö ja välillä saattavat jopa veryttelyalueen esteet pelottaa.